ZUPA,SOS I SAŁATKA Z MIĘTĄ

Sałatka z owoców cytrusowych i mięty. Przygotować sałatkę owocową z po­marańczy i grejpfruta. Dodać sok z Vi cytryny i kilka liści świeżej mięty. Zupa pomidorowa z miętą.  Naciąć pomidory (1,5 kg), zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Obrać ząbek czosnku i podsmażyć na dużej patelni z oliwą z oliwek. Pod­grzewać na średnim ogniu, aż czosnek się zeszkli. Wtedy zwiększyć ogień i do­dawać stopniowo miąższ z pomidorów, rozgniatając go widelcem. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liście świeżej mięty. Sos miętowy.  Dla 4 osób: pół bukietu świeżej mięty, łyżka cukru kryształu, 2 szklan­ki octu, sól i pieprz.Ugnieść miętę w moździerzu tak, by w rezultacie otrzymać łyżkę roz­gniecionej mięty. Dodać cukier i wciąż ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Do garnka wlać ocet winny i odparowy­wać, aż pozostaną 2 łyżki płynu. Dodać masę miętową i szklankę wody. Dopra­wić solą i pieprzem, zagotować. Przed podaniem przetrzeć przez sitko.

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone