WYWAR Z LIPY

Okazuje się także przydatny w ła­godzeniu bólów żołądka, przejściowych stanów nerwowości i bezsenności. Lek­kie działanie uspokajające czyni z kwia­tu lipy roślinę, którą można podawać dzieciom. Lipa doskonale nadaje się również do zapobiegania niepokojowi, nie po­wodując równocześnie depresji. Jej dzia­łanie uspokajające jest jak najbardziej sprawdzone — kwiat lipy to „narodowe panaceum na stany wyczerpania ner­wowego”. Lipa zalecana jest także chorym na miażdżycę, rozrzedza bowiem krew i ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Wywar z lipy daje niesłychane re­zultaty we wszystkich przypadkach, gdy pęcherz, nerki lub wątroba padły ofiarą kamicy, czyli są obiektem osadzania się złogów wapiennych powodujących kol­kę nerkową i wątrobową. Reumatyzm, dna moczanowa, rwa kulszowa i cukrzy­ca mogą zostać wyleczone przez dłuższą kurację polegającą na piciu jakże proste­go i niedrogiego naparu z lipy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone