WŁAŚCIWOŚCI TERAPEUTYCZNE KARCZOCHA

Biegunka. Jeść 1 do 2 surowych karczochów dzien­nie przez kilka tygodni. Brak apetytu. Na pobudzenie apetytu zaleca się spo­żywać gotowane karczochy. Cholesterol. Przygotować wywar. Użyć 2 łyżek li­ści karczocha na 2 filiżanki zimnej wody. Gotować 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Odcedzić. Pić po fili­żance wywaru przed dwoma główny­mi posiłkami. Czas trwania kuracji: trzy tygodnie; powtarzać od czasu do czasu. Cukrzyca. Wyciąg z karczocha i cebuli (1/2 szklan­ki 1-2 razy dziennie – rozcieńczać wodą). Gorączka. Przygotować napar, stosując proporcję 10 g korzenia na 1 litr wrzątku. Parzyć przez lOminutipić filiżankę tego napoju przed posiłkami. Zaleca się go dosłodzić. Kamica żółciowa.Pić napar z karczocha (20 g kwiatów na 3A li­tra wody) dwa razy dziennie. Nie przesła- dwr, a najlepiej zastąpić cukier miodem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone