WŁAŚCIWOŚCI OCTU

Oprócz tego ów cudowny produkt stymuluje pamięć dzięki zawartości wita­min B9 i B|2– Dlatego zaleca się go studentom, osobom pracującym umysłowo, a także osobom starszym, które mogą czasami cierpieć na utratę pamięci. Inną właściwością octu jest jego działanie antyseptyczne i bakteriobójcze. Ogólnie rzecz biorąc, octem można dezynfekować rany i lekkie oparzenia (za­czerwienienie i uczucie gorąca). To także przodek naszych antybiotyków. Dziś powraca ponownie do łask – leczy się nim zapalenia ucha, ból gardła, pleśniawki i zapalenie dziąseł. Dzięki octowi możemy również złago­dzić symptomy kataru — stosowany do inhalacji skutecznie udrażnia górne dro­gi oddechowe (nos, gardło, zatoki) i za­pobiega kichaniu. Pielęgnuje także dol­ne drogi oddechowe (oskrzela, płuca)

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone