WŁAŚCIWOŚCI LIPY

Lipa składa się z flawonoidów (około 1%), śluzu roślinnego (około 10%), ta­nin (około 2%) i olejku eterycznego złożonego głównie z monoterpenów (linalol, geraniol, cyneol, karwol, kamfora, tymol i karwakrol). Kwiat zawiera alkohol seskwiterpenowy, farnezol, o intensywnym zapachu.Biel lipy (biaława warstwa drzewa tuż pod korą) ma dość specyficzny skład: substancje mineralne, cukry, kwasy fenolowe (kwas kofeinowy i jego pochodne, wolne i zestryfikowane), taniny i kwasy askorbinowy. To biel lipy, czyli druga warstwa kory znajdująca się pod korą właściwą, stanowi najbogatszą w aktywne składniki część drzewa. Kwiat lipy ma właściwości napotne, przeciwzapalne, moczopędne i lekko przeciwkurczowe, znajduje więc sze­rokie zastosowanie w leczeniu chorób związanych z wychłodzeniem, takich jak katar, grypa czy kaszel.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone