W CZOSNKU

Allicyna, substancja obecna w czosn­ku, której przypisuje się odpowiedzial­ność za jego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Allicyna odpowiada również za zapach czosnku. Alliina, aminokwas zawierający siar­kę, na bazie którego przy działaniu enzy­mu allinaza wydziela się allicyna. Rosyjscy naukowcy przypisują właściwości anty- biotyczne czosnku obecności alliiny. Ponadto zawartość minerałów w czosnku jest wyjątkowo duża. Znaj­dziemy w nim mangan, miedź, żelazo, cynk, siarkę, wapno, german i selen. Stężenie siarki w czosnku jest wyjąt­kowo duże jak na świat roślin. Godna uwagi jest również zawartość selenu. Czosnek to najbardziej znane naturalne źródło selenu. Przy zachowaniu odpo­wiedniej wilgotności czosnek zawierać może 9,3 mg selenu na 100 g.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone