Tajemnica dobrego smaku piwa

Aby piwo miało dobrą jakość, ciekawy smak, zapach i odpowiednią pianę, musi zaistnieć kilka czynników jednocześnie – w tym tkwi cała tajemnica dobrego piwa. Aby zrobić piwo, potrzebne są cztery podstawowe surowce, a więc: słód, woda, chmiel i drożdże. Słód jest to praktycznie wysuszone ziarno jęczmienia, chociaż zdarza się, że może to być również ziarno pszenicy. Można śmiało zaryzykować twierdzenie, że właśnie słód nadaje piwu główny smak – również zapach piwa zależy od jakości i rodzaju zastosowanego przy produkcji słodu. Generalnie można stwierdzić, że im większy jest ekstrakt piwa, czyli im więcej użyto do jego wyrobu słodu, tym też piwo posiada bardziej jakby gesty smak, co automatycznie przekłada się na moc piwa. Drugim niezwykle ważnym, kształtującym smak piwa czynnikiem jest woda. Określone rodzaje i gatunki piw lubią pewne rodzaje wody, przeważnie jest to woda tak zwana miękka, jednak niektóre rodzaju piw robione są w środowisku wody twardej. Czynnikiem, który nadaje piwu właśnie niepowtarzalny jego aromat, jest chmiel. Są generalnie 2 rodzaje chmielu, goryczkowy oraz aromatyczny. Praktycznie przy każdym piwie użyte są te oba rodzaje, jednak każdy z nich ma swoje określone zadanie. Ostatnim, ważnym czynnikiem przy powstawaniu złocistego napoju, jak nazywane jest często piwo, są drożdże. – używane są specjalne, wyselekcjonowane rodzaje.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone