STOSOWANIE MIODU

Wybierajmy zawsze miód niepoddany obróbce cieplnej, zwracajmy też uwagę na kwiat, z którego został wyproduko­wany. Pamiętajmy, by go nie gotować. Unikajmy miodów importowa­nych i tanich. Często są to mieszan­ki bądź też miody otrzymane na bazie glukozy. Jeśli to możliwe, wybierajmy sklepy z produktami dietetycznymi i targowiska, gdzie spotkać możemy prawdziwych pszczelarzy. Nie istnieją przeciwwskazania do używania miodu, który występuje w kilkudziesięciu odmianach w zależ­ności od gatunku kwiatów. Warto wy­korzystać okazję i próbować wciąż nowe jego rodzaje. Przechowujmy miód w naczyniu szklanym lub kamionkowym nie­zbyt długo: po roku traci on swoje własności.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone