SKŁAD MIODU

Przyjęcie miodu do jadłospisu i jako środka leczniczego to za­gwarantowanie swojemu ciału dostaw niezbędnych elementów od­żywczych, a tym samym sprawienie sobie przyjemności, gdyż jest to produkt o wybornym smaku!Specyfika miodu polega na tym, iż jest to produkt naturalny wytwarzany na bazie nek­taru kwiatowego przez pszczoły (przetrawiony wstępnie nektar zostaje zwrócony do komórek plastra miodowego), a sam proces produkcji nie zmienił się od tysiącleci. Zawartość wody wynosi 15-20%. Znajdziemy tu liczne sole mineralne i mikroelementy: wapń, chlor, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzem, sód i siarkę. Węglowodany stanowią 80% miodu (glukoza i fruktoza). Glukoza nie różni się niczym od tej zawartej w cukrze, natomiast fruktoza obecna jest w miodzie w bardzo dużej ilości, podczas gdy w cukrze praktycznie jej nie ma. Ów cukier wolno przyswa­jalny ma korzystne działanie na jelita i wątrobę. Witaminy działające w synergii z solami mineralnymi wpływają na ży­wotność i regenerację organizmu: Bj, B2, B3, B5, Bg, Bg, B9, PP.4 Aminokwasy i enzymy odgrywa­ją dużą rolę w działaniu antybakteryjnym miodu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone