SKŁAD KARCZOCHA

2% karczocha stanowią włókna, również zbudowane ze złożonych mo­lekuł węglowodanu. Włókna te, mimo iż miękną podczas gotowania, nie są przetwarzane przez soki trawienne. Po­zostają w jelitach, stymulując ich funk­cjonowanie.Białko obecne jest w karczochu w ilości około 2,1 g na 100 g. Stanowi ono główny budulec komórek roślin­nych, odgrywa jednak drugoplanową rolę, jeśli chodzi o pokrywanie zapo­trzebowania organizmu człowieka na azot. Lipidy natomiast (inaczej tłusz­cze) pojawiają się w karczochu jedy­nie w ilościach śladowych i nie mają żadnego bezpośredniego znaczenia od­żywczego.Całkowity udział minerałów jest dość znaczny: dominują potas (385 mg) i fosfor (95 mg). Zawartość wap­nia jest wyższa niż w większości warzyw (47 mg na 100 g), podobnie rzecz ma się z magnezem (31 mg). W karczochu znajdziemy także inne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, bor i jod. Wszystkie witaminy rozpuszczal­ne w wodzie są obecne w karczochu: witamina C (5 do 10 mg na 100 g), wi­tamina Bi (0,14 mg), witamina B3 (0,9 mg) i kwas foliowy (0,03 mg). Roślina ta zawiera wreszcie niewielkie ilości wi­taminy E i prowitaminy A (karotenu).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone