OCET Z CZOSNKU

By ułatwić trawienie czosnku, radzimy spożywać go na surowo, drobno posieka­ny. Należy systematycznie usuwać kiełki z główek (czyli zielone pędy), wyjątkowo ciężkostrawne. Jak każdy wie, główną nie­dogodnością czosnku jest nieprzyjemny zapach, jaki nadaje oddechowi. Można sobie z tym radzić, żując liście kolendry lub mięty bądź też płucząc regularnie usta wodą z dodatkiem soku z cytryny. Innym sposobem jest wyciśnięcie za pomocą wyciskacza do czosnku samego soku i ogra­niczenie się do spożywania tylko jego. Octy, w których maceruje się czo­snek, stanowią doskonałą alternaty­wę dla surowego czosnku. Możemy je przygotować sami, marynując czosnek w occie przez dwa tygodnie w propor­cji: jeden ząbek na litr octu. Warto wiedzieć, że w odpowied­nich warunkach czosnek można prze­chowywać przez około 6 miesięcy. Musi on leżeć w miejscu suchym, o tempera­turze pokojowej, dobrze wentylowanym i z dala od światła.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone