OCET I OLIWA

Oliwę z oliwek wybraliśmy ze względu na jej liczne wła­ściwości antyoksydacyjne i przeciwdziałające otyłości. Istny skarb krajów śródziemnomorskich. Octu używano już w staro­żytności. Stosuje się go do opatrywania ran, miejsc po ukłuciach owadów, opa­rzeń, uśmierzania bólu głowy i w stanach chronicznego przemęczenia. Jest to środek działający doskonale na układ pokarmo­wy, pobudza apetyt i trawienie, pozwala unikać grypy żołądkowej i leczyć ją. Wreszcie ocet winny zalecany jest w za­biegach na skórę i włosy. Opóźnia starze­nie się i pojawianie plam wątrobowych, łagodzi wykwity skórne, leczy skórę z pro­blemami i poprawia stan włosów, przechodzenie treści jelitowej. Stosowanie oliwy z oliwek zamiast masła będzie de­cyzją zbawienną dla naszego zdrowia. Można – podobnie jak zrobili silni Kreteńczycy — uczynić z oliwy z oliwek pod­stawowy składnik naszej diety. Oliwa z oliwek wchodzi również w skład wielu środków leczniczych i kosmetyków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone