MASŁO CZOSNKOWE I INNE

Grzanki prowansalskie.Natrzeć grzanki ząbkiem czosnku, ułożyć na nich pomidora pokrojonego w plasterki i pokropić oliwą z oliwek. Pasta.30 odsolonych filetów z an- chois w moździerzu aż do otrzymania gęstej pasty. Dodać 4 rozgniecione ząb­ki czosnku, pieprz i sok z cytryny. Wlać powoli Vi szklanki oliwy z oliwek i mie­szać jak przy kręceniu majonezu. Pastę je się na grzankach, można ją podawać z dodatkiem czarnych oliwek.. Tapenada.Zmiksować 330 g czarnych oliwek, 100 g anchois, 3 ząbki czosnku, 3 ły­żeczki kaparów i 5 łyżeczek oliwy z oli­wek. Podawać na tostach do aperitifu. Masło czosnkowe.Posiekać 100 g ząbków czosnku zblanszowanego i odcedzonego, dodać 125 g świeżego masła. Przetrzeć całość przez drobne sitko. Jako dodatek do mięsa.Obrać kilka ząbków czosnku i zblan- szować w osolonym wrzątku. Gdy są już niemal miękkie, odcedzamy je i wrzu­camy do garnka z niewielką ilością wy­waru lub sosu spod mięsa, gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podajemy z udźcem baranim. Roślinę tę możemy również po­dawać naszym zwierzętom domowym. Czosnek bywa im wręcz zalecany. We­terynarze zapisują go stworzeniom cier­piącym na brak apetytu i w celu zapo­biegania chorobom zakaźnym. Wielu starożytnych pisarzy, jak Arystoteles w swojej Historii zwierząt, twierdził, że wystarczy potrzeć język zwierzęcia czosn­kiem, by odzyskało ono apetyt!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone