KUPUJĄC KARCZOCHA

Kupując karczoch, wybierzmy więc taki, który nie został po­zbawiony swoich prawdziwych liści! Karczocha należy umyć w dużej ilości wody (przed gotowaniem można dodać do wody niewielką ilość octu). Jak większość warzyw uprawianych na skalę przemysłową, jest on spryskiwa­ny dużą ilością środków chemicznych, mniej lub bardziej toksycznych.Na surowo karczoch można przecho­wywać kilka dni w chło nym ciemnym miejscu. Po ugotowaniu bardzo szybko się udenia i nie nadaje się do przechowywa­nia. Jeżeli nie zamierzamy zjeść karczocha w dniu zakupu, dobrze będzie podciąć mu nieco łodygę, jak to się robi z cięty­mi kwiatami. Zanurzmy następnie ko­niec łodygi w salaterce wypełnionej wodą i przykryjmy wilgotną ściereczką. Tak po­traktowany karczoch zachowa świeżość i miękkość przez następne 3-4 dni. Karczochy przechowują się najle­piej i nie czernieją, jeśli do wody do­damy kostkę cukru i kilka kropel octu. Karczoch nie ściemnieje, jeśli natrzemy go cytryną.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone