KAROTEN

Dużym atutem marchwi jest zawarta w niej prowitamina A (zwana karotenem). Ta substancja antyoksydacyjna chroni przed działaniem wolnych rodników wpły­wających na starzenie się skóry. Hamuje również rozwój miażdżycy. Witaminy C (10 mg na 100 g) iB9 4 Pektyny; te rozpuszczalne włókna dodają wigoru i chronią przed grypą. pokarmowe (błonnik) działają regulująco na przechodzenie treści jelitowej 4 Wapń (30 mg), magnez, potas i na poziom cholesterolu. (300 mg) i żelazo (0,3 mg) mają po­zytywny wpływ na wzrost i aktywność mózgu. Wiedza ludowa i nauki medyczne są zgodne co do tego, że marchew ma wiele właściwości leczniczych. Odgrywa ona również znaczącą rolę w ochronie skóry. Duża zawartość błonnika reguluje przechodzenie treści pokarmowej przez jelita. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone