INNE ZASTOSOWANIE MIĘTY

Mięta jest aromatycznym ziołem nadającym się doskonale do przygotowywania olejków leczniczych. Przygotowanie na zimno olej ku leczniczego na bazie mięty polega na macero- waniu rośliny w oliwie przez kilka tygodni. Oliwa z oliwek nadaje się do tego do­skonale, gdyż rzadko jełczeje. Pod wpływem światła roślina uwalnia do oliwy głów­ne składniki lecznicze. To najlepszy sposób na przygotowanie olejków leczniczych na bazie świeżych roślin, niezwykle skutecznych w walce z kaszlem i bólem. Przygotowanie na gorąco pozwala otrzymać olejki lecznicze do nacierania, skuteczne przy bólach reumatycznych i artretycznych, poprawiające krążenie i roz­luźniające mięśnie (sposób przygotowania — zob. rozdział „Oliwa z oliwek”). Olejki te znajdują również zastosowanie w sosach i marynatach do ryb i mięs, pod­noszą smak potraw. Bez obaw możemy przygotować również ocet domowej roboty: łączy on w sobie wartości octu i właściwości lecznicze mięty (zob. rozdział „Ocet”).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone