HERBATKI I KREMY

Herbata miętowa. Zagotować Vi litra wody. Wyparzyć czajniczek do herbaty. Wsypać do nie­go łyżkę zielonej liściastej herbaty. Zalać wrzątkiem. Dodać 3 do 4 gałązek mię­ty uprzednio umytej w czystej wodzie i 3 łyżki cukru pudru. Zaparzać przez 10 minut. Zamieszać i sprawdzić, czy napój jest wystarczająco słodki. Poda­wać na gorąco w małych szklaneczkach. Herbata miętowa leczy bezsenność, ła­godzi stany lękowe, wyostrza zmysły i pobudza. Woda zapachowa.  Zanurzyć gałązkę mięty w naczyniu z zimną wodą tuż przed podaniem do stołu. Otrzymujemy tym sposobem prosty, pachnący i orzeźwiający napój. Krem miętowy.  W litrze wódki macerować przez kilka dni 15 g suszonej mięty; następnie do­dać 150-200 g cukru i odstawić, aż się rozpuści. Wreszcie odliczyć 15 kropel esencji mięty pieprzowej. Odstawić na możliwie jak najdłużej przed użyciem. Napój orzeźwiający i bardzo przyjemny do picia latem. Syrop miętowy.  Macerować przez godzinę w kąpieli wodnej 40 g mięty pieprzowej lub zielonej w litrze wody; przecedzić, dodać 1,7 kg cukru.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone