CIASTO MARCHEWKOWE

Marchew smażona. 450 g marchwi, 2 łyżki oliwy z oli­wek, 0,11 rosołu z kurczaka, 1 posie­kana szalotka (biała i zielona część), sól pieprz. Opłukać marchew i pokroić ją drobno na ukos. Podgrzać oliwę w woku; wrzucić marchew i utrzymać wysoką temperaturę przez maksymalnie 30 sekund. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i sól, przykryć i dusić przez ok. 2 minuty, aby otrzymać warzywa lekko twardawe, lub 5-10 minut, aby stały się miękkie. Od czasu do czasu przemieszać potrawę. Przed podaniem posypać sza­lotką i doprawić pieprzem. Ciasto marchewkowe.  6 ugotowanych zmiksowanych mar­chewek, 6 jajek, 1 łyżka rumu, soku lub wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych migdałów lub herbatników, 4 łyżki skórki pomarańczowej. Zmiksować żółtka z cukrem, do­dać pozostałe składniki. Ubić białka i dodać pianę do masy, całość wylać do szerokiej płytkiej formy nasmarowanej masłem. Piec w średniej temperaturze przez 25 minut lub do momentu, gdy zanurzone w cieście ostrze noża będzie suche po wyjęciu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone