BOGACTWO KARCZOCHA

Karczoch jest również bogaty w po­tas – sól mineralną konieczną do wła­ściwego funkcjonowania komórek ner­wowych i włókien mięśniowych, dzięki czemu działanie stymulujące tego warzy­wa jest jeszcze bardziej wzmocnione.Wszystkie wyżej opisane właściwo­ści karczocha czynią z niego warzywo za­lecane w okresach zmęczenia fizycznego i umysłowego, w przypadkach zaburzeń wzrostu i przeciążenia organizmu. Ta energetyzująca, wspomagając a wzrost i dodająca wigoru roślina ma szczególne znaczenie w diecie uczniów, studentów i sportowców. Warto pamiętać, że liście karczocha uży­wane do przyrządzania naparów nie są tymi samymi liśćmi, które zazwyczaj po­dajemy do zjedzenia (używajmy raczej określenia „przylistki”), lecz prawdziwy­mi liśćmi rośliny (chodzi tu o ząbkowa­ne liście bez kolców).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!
© Wszelkie prawa zastrzeżone