Żywność zawierająca gluten potrafi stanowić wręcz śmiertelne ryzyko. Z drugiej strony, żywność bezglutenowa również może być mało bezpieczna dla osób, które potrzebują tego składnika w codziennym odżywianiu. Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie złotego środka. Jeśli Twoi znajomi zaczynają debaty o wprowadzeniu zasad zdrowego żywienia w swoje życie i jednym z nich jest właśnie żywność bezglutenowa, zastanów się trzy razy, zanim dołączysz do tych entuzjastów. Produkty, które nie zawierają w swoim składzie glutenu to z pewnością szansa dla osób uczulonych – dzięki nim mogą oni normalnie funkcjonować i przygotowywać różnorodne potrawy. Jednak jak wskazuje wiele opracowań naukowych, wyeliminowanie glutenu z uwagi np. na chęć utraty wagi to spory błąd. Chociaż grono osób uczulonych na gluten się powiększa to i tak większość z nas potrzebuje tego składnika w codziennym odżywianiu. Bezglutenowe jedzenie nie oznacza wprowadzania zdrowego żywienia ani nie jest sposobem na szybką utratę wagi, warto o tym pamiętać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *