Zmiana diety na bezglutenową wymaga rezygnacji z wielu produktów, które dotąd stanowiły podstawę jadłospisu. Chodzi tu przede wszystkim o pieczywo, ciasta i inne słodkości czy makarony z mąki pszennej. Dla wielu osób chleb to podstawa niejednego posiłku w ciągu dnia, więc tym bardziej trudno im wyobrazić sobie życie na diecie bezglutenowej. Można co prawda kupić gotowe pieczywo niezawierające glutenu, jednak smakiem nie dorównuje ono tradycyjnemu. Różni się od niego też ceną, która mało kogo zachęca do zakupu. W takiej sytuacji pozostaje samodzielne pieczenie chleba w domu. Chociaż osobom początkującym wydaje się to trudne, wcale takie nie jest. Wystarczy kupić odpowiednie produkty bezglutenowe, znaleźć przepis i spróbować swoich sił. Do wypieku bezglutenowego chleba czy bułek można użyć różnych rodzajów dozwolonych na diecie mąk. Chleb kukurydziany to tylko jedna z wielu dostępnych opcji. Smaczne wypieki powstają z mieszanek takich mąk bezglutenowych jak: gryczana, ryżowa, ziemniaczana i jaglana. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *