Tag Archives: Słupki z taśmą – Ostrzegawcze

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Prawdopodobnie pierwsze sery powstały zupełnie przypadkiem około 9000 lat p.n.e., kiedy pierwsi pasterze ze zsiadłego mleka zrobili ser. Po umieszczeniu go w ciemnej, wilgotnej jaskini, zapomniany ser zaczął stopniowo zmieniać swój wygląd, zapach, smak, aby objawić się po jakimś czasie w zupełnie nowej postaci. Do dziś serowarzy wykorzystują takie właśnie miejsca jako dojrzewalnie dla swoich wyrobów. Wszyscy lubimy sery, zachwycamy się serami francuskimi, hiszpańskimi, holenderskimi, tymczasem polskie sery produkowane w tradycyjny sposób wcale nie odbiegają smakiem i jakością od zagranicznych. Sery produkowane na Podhalu – oscypki, znane są i doceniane również przez zagranicznych smakoszy. Podhalańska bryndza, rodzaj ostrego w smaku twarożku jest znakomita do wszelkiego rodzaju przekąsek i sosów. Dojrzewający ser koryciński z Podlasia ma niepowtarzalny maślany smak, w miarę dojrzewania staje się bardziej suchy, twardszy, o lekkim orzechowym posmaku. Wizytówką Wielkopolski jest smażony ser, z dodatkiem ziół, kminku, cebuli. Coraz popularniejsze są kozie sery, zarówno w postaci serów twardych jak i twarogu.