Tag Archives: sala weselna świdnica

Jak ugotować smaczny makaron

Nie ma chyba w naszym kraju domu, gdzie nie spożywa się, częściej lub rzadziej, makaronu jakiegokolwiek rodzaju. Makarony w Polsce są coraz szerzej stosowane, wypierając w wielu kuchniach tradycyjne ziemniaki – są szybsze i łatwiejsze w przyrządzeniu, można z nich tworzyć bardzo wiele dań, często komponować własnego pomysłu potrawy. Jednak aby nasza potrawa była smaczna, należy we właściwy sposób ugotować makaron. Osoby, które gotowały makaron po raz pierwszy, a nie miały przedtem żadnej ściągawki, pamiętają, że nawet tak prostą zdawałoby się z pozoru czynność można zepsuć. Najlepszy jest makaron gotowany stosunkowo krótko, wtedy będzie nosił nazwę al dente. Przed wrzuceniem makaronu do wrzącej oczywiście wody, już osolonej, warto wlać do niej odrobinę oleju – makaron nie będzie się sklejał w czasie gotowania i nie przylgnie do dna. Przed odsączeniem makaronu warto jest polać go zimną wodą (niektórzy robią to już po odsączeniu), taki zabieg hartuje makaron, jest on smaczniejszy i nie klei się do siebie. Jeśli do gotującego się makaronu dodamy odrobinkę oregano, nasz makaron będzie miał bardzo przyjemną nutkę zapachową.