Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Służy jako przyprawa, składnik sosu wine- gret, majonezu i musztardy. Jego kwasowość zapobiega oksydacji owoców i wa­rzyw (jabłek, bananów, bakłażanów), opóźnia działanie enzymów niszczących witaminę C, przedłuża działanie produktów zapobiegających rozwojowi szkodli­wych bakterii w maceratach, marynatach i przetworach, a także nadaje potrawom kwaśno-słodki smak.Nasi przodkowie bardzo dawno temu zrozumieli, że kuracje octem pozwalają się zabezpieczyć przed konsekwencjami spożywania niektórych p roduktów. Aby oczyścić mięso lub rybę podej­rzewane o nieświeżość, należy je za­nurzyć na co najmniej 30 minut we wrzątku z dodatkiem octu (5 łyżek na litr). Dzięki temu mięso będzie się nadawało do spożycia, gdyż zabite zo­staną bakterie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *