Szczerze mówiąc przyszłość jedzenia nie zapowiada się zbyt pozytywnie. Wszyscy konsumenci zostaną prawdopodobnie skazani na żywność zmodyfikowaną genetycznie co nie jest na pewno dobrą informacje biorąc pod uwagę liczne negatywne konsekwencje, które wywołuje. Tak naprawdę producentom tego typu jedzenia zależy tylko i wyłącznie na obniżeniu cen produkcji oraz oferowaniu tych niby genialnych rzeczy po jak najwyższych cenach. Zainteresowanie ludzi jest całkiem spore. Liczymy na to, że modyfikacje będą efektywniejszym sposobem jedzenia, ale tak naprawdę to złudne pragnienie, które może się na nas odbić w zły sposób. Trzeba mocno analizować przyszłość związaną z wprowadzaniem tego typu rozwiązań, ponieważ drastyczna zmiana świadomości konsumentów nie jest raczej pozytywnym wydarzeniem. Podsumowując, modyfikacje genetyczne żywności to pewna sprawa, która wprowadzi świat gastronomii na zupełnie nowy poziom. Do końca nie wiadomo czy te zmiany wpłyną na człowieka pozytywnie i negatywnie. Na razie większość ludzi boi się takiej żywności i po prostu nie ufa jej producentom, którzy bardziej niż na zdrowie człowieka spokładają na rosnący zysk z inwestycji. Jednym słowem warto mieć się na baczności.

Leave a Reply