MIÓD

Miód to produkt znany od bardzo dawna. Człowiekowi kilka wie­ków zajęło oswajanie pszczół, lecz to się opłaciło. W starożytności miód uważany był za dar bogów, niektóre ludy uczyniły z niego święte pożywienie gwarantujące żywotność i długowieczność. Lekarze od dawna potwierdzali wartości odżyw­cze i terapeutyczne miodu oraz jego skuteczne działanie tonizujące i poprawiające kondycję ciała.Ów naturalny produkt, bogaty w cukry proste bezpośrednio przyswajalne, posiada dużą moc energetyczną (100 g miodu to 300 kalorii). Używanie go do słodzenia zamiast cukru ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli porównamy miód i cukier, przewaga tego pierwszego będzie niezaprzeczalna: jako środek naturalny miód za­chowuje wszystkie swoje właściwości, cukier zaś rafinowany prze­mysłowo jest wybielony barwnikiem antrachinonowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *