LIPA – Kuchnia

LIPA

Nie ma właściwie potrzeby opisywać tego pięknego drzewa rosną­cego często wzdłuż alei spacerowych, o miodowym aromacie kwit­nących kwiatów. Roślina ta, której atutów nie musimy też specjalnie zachwalać, znana była już starożytnym — stosowali ją do uspokajania nerwów i wzburzonych serc, likwidowania skurczów.Anegdota: swego czasu sądzono, że nawet cień lipy może łago­dzić cierpienia epileptyków! Dziś uspokajające i  przeciwkurczowe działanie lipy wciąż jest wykorzystywane. Zaleca się ją w przypadkach bezsenności, przemę­czenia i zmęczenia nerwowego. Pijąc wieczorem napar z lipy, nasze babcie wiedziały, co dobre! Co więcej, lipa nie powoduje uzależnienia w przeciwieństwie do środków uspokajających i nasennych. Dlaczego więc się ograniczać, tym bardziej że lipa pomaga także w trawieniu, a ciężki żołądek, jak wiadomo, może również przeszkadzać we śnie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Skoro trafiłeś na ten blog, oznacza to, że temat kuchni nie jest dla Ciebie straszny! Mam na imię Mariusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które będę tu zamieszczał!