Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może ją wykonać. Do jej wykonania potrzebujesz filet z kurczaka, dwa pomarańcze, sok z 1 cytryny, jajko, bułka tarta, sól, pieprz i olej do smażenia. Aby tą potrawę wykonać musimy zacząć od umycia kurczaka, rozbijamy go z obu stron i nacieramy solą i pieprzem. Możemy je przekroić wzdłuż na pół. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny i wsadzamy do lodówki na około 20 minut. Następnie myjemy pomarańcze. Jedną przekrajamy na pół i wyciskamy sok. Druga połówkę i cały owoc obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki. Jajko rozkłócimy, wlewamy pozostały sok z cytryny i pomarańczy. Plastry mięsa zanurzamy w masie jajecznej a potem w bułce tartej. Smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą, obkładamy plastrami pomarańczy. Podsmażamy a później dusimy pod przykryciem aby pomarańcze się dogrzały i puściły sok. Możemy podać z ziemniakami i surówką z kapusty, papryki i innych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *