Kupując ocet, wybierajmy produkty ekologiczne lub octy wytwarzane nie na przemysłową skalę, ale z wyższej półki, produkowane według tradycyjnych re­ceptur, bądź ocet z sherry otrzymywa­ny na bazie wina białego lub lekkiego czerwonego, dobrej jakości, które doj­rzewało w beczkach.Nie powinno się nigdy używać octu przechowywanego w miedzianych po­jemnikach lub ze stali rdzewnej, ponie­waż mogą się w nim rozpuszczać tok­syczne cząsteczki metali.Ocet przechowuje się bezterminowo w temperaturze pokojowej lub w chło­dzie, jeśli jest to ocet produkowany me­todą domową.Silna kwasowość octu, ponad 6%, ograni­cza, a wręcz zakazuje używania go w scho­rzeniach gastrycznych: niestrawności, wrzodach, nieżycie żołądka i zgadze.Należy mieć świadomość, iż nie ma sen­su, a także jest wręcz szkodliwe przekra­czanie zalecanych dawek podczas stoso­wania kuracji niżej wymienionych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *