JEDZENIE CZOSNKU

Możemy nieco więcej przeczytać na ten temat w słowniku ekonomii dla gospodarstw domowych z XVI wieku: „Czosnek spożywany na czczo to chłop­ska driakiew na wypadek zagrożenia dżumą i innymi niebezpiecznymi cho­robami, stanowi również odtrutkę na wszelkie odmiany jadu. Wielu ludzi, w szczególności w prowincji Bearn, wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna każdy dzień od zjedzenia czosnku ze świeżym masłem: wierzą, że dzięki temu będą zdrowi i silni przez cały rok”. Podczas drugiej wojny światowej, gdy antybiotyki nie były jeszcze – lub były słabo – powszechnie znane, czo­snek służył jako środek antyseptyczny przeciw gangrenie. Dzisiaj specja­liści potrafią wymienić wszystkie jego dobroczynne składniki. Jest to przede wszystkim allicyna, związek siarki ha­mujący rozmnażanie się bakterii cho­robotwórczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *