Miłośnicy gęstych zup oraz rodzice małych dzieci mogą spróbować zup krem. Jedną z prostszych i smaczniejszych zup krem jest ta zrobiona z pora. Podstawą jest ugotowanie wywaru. Wyraz na jednym litrze wody gotuje się z kostki rosołowej. Można ugotować wywar warzywny, wówczas zupa będzie bardziej treściwa. Ważne jest by zupę dobrze doprawić, by później miała wyrazisty smak. Całego pora, jego białą część należy pokroić na talarki. Wrzucić do wywaru i gotować, aż do momentu gdy por stanie się miękki. Zupę należy zagęścić w tym celu należy użyć dwunastoprocentowej śmietany bądź mąki. Całość należy zmielić za pomocą blendera. W tym sposób powstanie gęsta, kremowa zupa. Warzywa, smaczna i zdrowa. Zupę taką można jeść z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Można ją dodatkowo zagęścić małym makaronem, wówczas będzie bardziej sycąca. Dla ozdoby do podania można dodać koperek oraz śmietanę. Osoby, które nie lubią bardzo gęstym zup mogą je rozrzedzić wodą. Oprócz pora do zupy można dodać również marchewkę.

Leave a Reply