Jest to przyprawa znana od starożytnych czasów. Wprawdzie zupełnie ich nie przypomina, ale jest blisko spokrewniony ze znanymi nam marchewką i pietruszką. Charakterystyczne nasiona w kształcie gwiazdki, charakteryzują się mocnym aromatem, nie każdy toleruje ten zapach. Gwiazdki anyżu używane są w całości, sproszkowane lub zmielone. Jest ulubioną przyprawą kuchni chińskiej i azjatyckiej. W Polsce jest to stosunkowo mało popularna przyprawa, choć znajduje się w mieszankach przypraw korzennych, bez których nie wyobrażamy sobie domowych pierników. Doskonale się komponuje z sałatkami owocowymi, mlecznymi deserami, grzanym winem i miodem. Jak wiele innych przypraw, tak i anyż wykazuje właściwości lecznicze. Ze względu na zawartość związków antyspazmatycznych, wyciąg z anyżu podaje się chorym na astmę, zapalenie oskrzeli – przy uporczywym kaszlu. Łagodzi dolegliwości trawienne, dobrze wpływa na laktację. Pomaga w likwidacji zgagi. Wiele dzisiejszych kuchni eksperymentuje z ziołami, przyprawami, poszukując nowych smaków. Podobnie farmakolodzy szukają nowych rozwiązań w medycynie, badając związki zawarte w przyprawach.

Leave a Reply